ÁDÁM Csaba

„A szakmám a hobbim." - vallja Ádám Csaba, az Olimpia Étterem konyhafőnöke és ügyvezetője. A főzés az Ádám családban tradíció, nem volt kérdés, hogy ezt a hivatást választja. Már tanulóként rendszeresen versenyzett, három érmet szerzett a Hoventán.

Az első mesterei Bicsár Attila, Kovács Lázár, Jászai Tibor és Vidák Zoltán voltak az Alabárdosban, ahol életre szóló mintát kapott, ahol a három tanulóév után újabb három évig dolgozott. Az akkori üzletvezetés gyakran küldte a szakácsaikat különféle erőpróbákra, és elvárt volt, hogy fejlesszék ismereteiket. A szakmai megmérettetés az igazán fontos, vélekedik a séf: „Az igazi profit nem a helyezés érdekli, hanem a felkészülési időszak. Nyomás alatt az ember olyan mélységekig merül a hivatásban, amit a hétköznapokon nem tesz meg. Ezáltal olyan ismereteket hív elő, amelyek sokkal jobban kamatoznak, mint egy díj."

Csaba olyan helyeken dolgozott, ahol a professzionális ismeret kézen fogva járt a szakmai alázattal. Pályáját meghatározta, hogy sehol nem akarták letörni szárnyait: hagyták, hogy kísérletezzen és kipróbálja, milyen az, ha a saját elképzeléseit valósítja meg.

Pályáfutása során a Mágnáskert, az Abszint és Arcade Bistro után az Apetito konyhafőnöki posztjára került, majd ő irányította elsőként a Symbol-ház Italian Fusion éttermét.
2007-ben élete eddigi legjelentősebb eredményét érte el: a Frankfurtban megrendezett Chaine des Rotisseurs világbajnokságon ezüstérmet szerzett egyetlen magyarként, de még ennél is fontosabbnak tartja a megszerzett értékes tapasztalatot.

A szentendrei Kereskedőház Café tulajdonosa 2009-ben kérte fel Csabát a konyha irányítására. A a feszített munkatempó és a versenyek mellett a séf a Blanchir főzőiskola felkérésére is igent mondott: „A tanítás igazi felüdülés, kikapcsol. Amikor a menü elkészül, akkor jön az óra legkellemesebb része: közös kóstolás, kellemes beszélgetések, barátságok szövődnek, és jó, hogy ennek én is részese lehetek."

Éttermében minden nap más a kínálat, és a hagyományos fogásokba is kerül valamilyen „ádámcsabás" megoldás, amitől új ízélmények, harmóniák születnek.

KIS Sándor

Minőség és letisztult elegancia. Mindennapi munkája során – az alapanyag választástól a tálalásig – e két hangzatos, de önmagában üres jellemző emészthető manifesztálódása motiválja.

Pályafutását az Andrássy úti Abszintban kezdte, ahol az „átlagos, sótlan foglalkozás" az évek során hivatásává érett. Ádám Csabával való munkakapcsolata itt mélyült barátsággá és innentől datálódik szakmai életútjuk észrevétlen összefonódása.

Az Olimpia Étterem kreativitásra ösztönző konyhája előtt, tapasztalatait különböző stílust követelő, más-más elvárást támasztó éttermekben – a budavári Apetitoban, a Symbol Budapestben, majd a szentendrei Kereskedőházban – gyarapította.
A nemzetközi gasztronómiai trendek követését, a külföldi szaklapok és könyvek minél szélesebb körű ismeretét kötelezőnek tartja. Példaképe Emmanuel Renaut, a Flocons de Sel konyhafőnöke, akinek tűzhelyénél bármikor szívesen sztázsolna.

Kedvence a mákos tészta, de jóízűen fogyasztja felesége tíz ételből álló repertoárját is; nem válóok, ha az otthoni lecsóba forrázatlanul kerül a paradicsom. A kerékpártúrákon rendszerint fűszernövényeket gyűjt, a Budapesttől nem messze lévő biokertjét lelkiismeretesen műveli.

A nagyobb nyilvánosság előtti szereplés nem kenyere, mégis elengedhetetlennek érzi a folyamatos önképzést és a szakmai megmérettetéseken való részvételt. 2012-ben a Hagyomány és Evolúció döntőse volt; az MGE által meghirdetett Czifray-versenykurzus második fordulója után, jelenleg továbbjutóként várja a következő kihívást.

Hitvallása, hogy:
„Legyen a tányéron három komponens, de az legyen kifogástalan – nem kell ennél több".